zondag 22 juni 2008

Schoorbakkeroute (48 km)

Dag fietsliefhebber !

Misschien maakte u het ook al mee..., ervaren fietser zijn en dan een kanjer van een fout maken? Het overkwam ons vandaag, tijdens de ' schoorbakkeroute ' ...
We reden in tegenovergestelde richting, we hadden het niet door maar wel véél wind van voor ! Zonder nog de kilometers die we omreden...
Normaliter vat de tocht aan te Middelkerke, vlak aan het VVV-kantoor. Wij vertrokken uit Diksmuide, dichter bij huis, want zo spaarden we kilometers benzine uit.
In Keiem zochten we naar de Leimolenstraat. Wat verderop kwamen we in de Schorestraat en werd onze aandacht afgeleid door een imposante, inmiddels tot restaurant omgevormde Schoorbakkershoeve. Deze schapenhofstede werd in 1176 aan de St.-Niklaasabdij van Veurne geschonken door de Graaf van Vlaanderen. Buiten het restaurant is de mogelijkheid geboden om - op bestelling - schapevlees rechtstreeks aan te kopen.
" Scoreback " , waarnaar deze route werd genoemd, voert ons terug naar de late Middeleeuwen. Om de inwoners van ' Score ' naar de overkant van de Ijzer te brengen, legde men 'bak'- vormige voertuigen in. Een soort veerpont avant-la-lettre, zou je het kunnen noemen...
We mijmerden er even over door tijdens onze picknick aan het kabbelende water. Terug op de fiets lieten we ons zachtjes leiden naar Mannekesvere, waar men een ' ecologische oeverzone en dijkversterking ' heeft aangebracht. Om het laag gelegen poldergebied tussen Diksmuide en Nieuwpoort beter te beschermen tegen overstromingen vanuit de Ijzer, werd hier beslist om een nieuwe, stevigere dijk aan te leggen.
De Smet- de Nayerlaan brengt ons naar de badplaats Middelkerke ( 1876 ). De Duinenweg, die ons uitgeleide doet naar het Domein van Raversijde, brengt ons stilaan naar Wilskerke.
Opvallend zijn de ' Duivenoord ' , ' de Zeven Getijden ', ' Ter Weyden ' , ' Hof Ter Beke ', ' Klein Tempelhof ' enkele... van de landelijke hoeven die we aantroffen langs de opengestrekte velden.
Vóór we het goed en wel beseften kwam de Ijzertoren al in zicht, naderden we met rasse schreden de Leimolenstraat, en stonden hiermee aan het einde van een route vól verrassingen, nl.: 48 km + 32 km (ommetoer ), maakt een propere 80 km !

Met stevige groeten en de wind van voor ! Het is je van ganser harte gegund !
:0) Veerle Loriaux

Geen opmerkingen: